Tarife si servicii medicina materno-fetala Polizu

In cadrul Spitalului Polizu, unitatea obstetrica-ginecologie putem oferi urmatoarele servicii de urmarire ecografica antenatala a gravidei:

1. Trimestrul I(11 saptamani 2 zile-14 saptamani 0 zile) se efectueaza screening combinat pentru aneuploidii folosind metoda FMF. Testul de screening se adreseaza tuturor gravidelor indiferent de varsta si are ca scop identificarea riscului pentru principalele defecte cromozomiale: Sd Down (Trisomia 21), Sd Edwards (trisomia 18) si Sd Patau (trisomia 13). 

Testul are doua componente:

a. o componeneta biochimica (sangele matern-in care se vor masura doi hormoni implicati in testul de screening). Proba de sange se recolteaza in Spitalul Polizu si se lucreaza in aceasi zi. 

Taxa pentru proba de sange este de 150 RON ceea ce reprezinta costul reactivilor folositi. Mentionam ca momentan suntem in discutii cu Casa de Sanatate si speram ca in viitorul apropiat aceasta investigatie va fi decontata de CAS. 

b. componenta ecografica. Se va efectua o ecografie detaliata in care se vor masura mai multi indicatori pentru Sd Down impreuna cu o evaluare detaliata a starii de sanatate a fatului. Aceasta evaluare ecografica este decontata de casa de sanatate numai in conditiile unui bilet de trimitere pentru investigatii de la medicul specialist (bilet de trimitere special pentru ecografie obstetricala)

La sfarsitul ecografiei medicul va combina intr-un sistem informatic cele doua componenete -ecografia si proba de sange-pentru evaluarea riscului de Sd Down. Rezultatele vor fi explicate pacientei in amanunt. 

2. Trimestrul II (19 saptamani 6 zile-23 saptamani 6 zile). Ecografia de MORFOLOGIE FETALA 2D. Aceasta ecografie are scopul de a evalua dezvoltarea fatului pe sisteme si aparate, masurarea segmentelor fetale, aprecierea lichidului amniotic, pozitia placentei si evaluarea Doppler a arterelor uterine. Orice abateri de la normal ce vor fi identificate cu aceasta ocazie vor fi discutate cu un specialist in medicina materno-fetala si consilierea corespunzatoare a parintilor va fi oferita. 

Aceasta investigatie este gratuita prin contract cu casa de sanatate pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist.

Daca pacienta nu poate aduce bilet de trimitere sau plafonul cu casa de sanatate a fost depasit pentru luna respectiva, ecografia morfologica se achita de catre pacient. Taxa este de 350 de RON.

3. Trimestrul III( 31-34 de saptamani). Ecografie morfologica si de crestere fetala. Are ca scop evaluarea curbei de crestere a fatului in contextul unor normograme, masurarea oxigenarii fetale (examen Doppler) si evaluarea functiei placentare. De asemenea se vor investiga structurile fetale in ceea ce priveste dezvoltarea acestora, pentru a exclude eventualele malformatii ce apar tardiv in sarcina. 

Nu exista contract cu casa pentru aceasta investigatie. Taxa este de 300 de RON.

Va aducem la cunostinta ca in cadrul Spitalului Universitar Polizu se efectueaza si activitate de cercetare clinica. In acest sens, cu prilejul ecografiilor de sarcina medicul va inregistra anumiti parametri specifici trimestrului in care va aflati urmand ca ulterior acestia sa fie folositi in proiectele noastre de cercetare. Va aducem la cunostinta ca toate aceste masuratori sunt anonime si nu implica niciun risc asupra dumneavoastra sau a sarcinii dumneavoastra. Parametrii evaluati in scopul cercetarii sunt obtinuti in cadrul aceluiasi examen ecografic ca si morfologia.

La momentul actual planurile de cercetare pentru trimestrul II sunt referitoare la identificarea unor markeri ecografici pentru screeningul genetic de trimestrul II. In trimestrul III cautam indicatori ecografici pentru riscul de restrictie de crestere intaruterina si pentru riscul de preeclampsie.