Despre noi

  • Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu” 

Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) este unitatea de referinta in domeniul sanatatii mamei si copilului si se poate mandri cu rezultate notabile de-a lungul a peste jumatate de secol, in domeniile pediatrie, obstetrica-ginecologie, dar si cercetare. Prezenta la evenimentele nationale si internationale a colectivului, a transmis ca imbinarea experientei profesionale si a tehnologiei inovative, conduc catre cresterea calitatii serviciilor medicale si asistentei medicale, evolutia fiind vizibila si in cadrul perfomantelor acumulate in ultimii ani.

INSMC este cunoscut ca fiind una dintre unitatile care ofera asistenta medicala zi si noapte in unitati spitalicesti si ambulatorii; ca unitate de invatamant medical superior (obstetrica-ginecologie, neonatologie si pediatrie), specializare si perfectionare postuniversitara, precum si invatamant pentru personalul mediu; cercetarea stiintifica (in domeniul sanatatii mamei si a copilului) este un obiectiv major al activitatii INSMC.

De asemenea este organul tehnico-metodologic al MS in cele 2 domenii (sanatatea mamei si copilului) si implicat in educatia pentru sanatate (promovarea sanatatii). In plus, este si coordonatorul unor programe nationale de sanatate a mamei si a copilului.

Centrul de Sănătate Mintală INSMC 

Centrul de Sănătate Mintală INSMC este o secţie exterioară a Institutului National pentru Sanatatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu- Rusescu", cu sediul în Calea Griviţei 71, sectorul 1, Bucureşti.

Centrul de Sănătate Mintală  al INSMC a fost înfiinţat ca un centru model al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a oferi, copiilor cu dizabilităţi severe şi multiple şi celor cu probleme de sănătate mintală, servicii de diagnostic şi intervenţie multidisciplinară.A fost primul centru cu acest profil din ţară în care au fost trataţi copii cu autism şi alte dizabilităţi severe, etichetaţi drept irecuperabili, conform standardelor existente înainte de 1989. Echipa de profesionişti a centrului a fost pregătită, în cadrului unui program OMS de specializare, în domeniile: Terapia comportamentală şi Metode si programe de intervenţie interdisciplinară.

Centrul de Sanatate Mintala al INSMC este primul centru în care au fost introduse metode de terapie comportamentală în recuperarea copiilor cu TSA şi copiilor cu dizabilităţi mintale. Aici a fost tradus şi aplicat pentru prima oară în ţară Programul Portage de educaţie timpurie. Au fost dezvoltate programe speciale de recuperare pentru diferite categorii de copii cu dizabilităţi şi s-a înfiinţat prima clasă pentru copii autişti. De asemenea, au fost organizate şi susţinte cicluri de cursuri de formare în tehnici şi metode de evaluare psihologică şi metode de terapie comportamentală pentru psihologi, şi cursuri de formare în metodele de recuperare a copiilor cu dizabilităţi mintale pentru cadre medii din instituţiile sanitare şi de ocrotire a copilului.