Puncte forte INSMC

Maternitatea Polizu certificata ca “ Spital prieten al copilului”

Maternitatea Polizu a fost desemnata de catre OMS si UNICEF in 1985 ca “Spital prieten al copilului”, tinand cont ca indeplineste criteriile globale din “10 pasi pentru o alaptare de success”.

Pentru aceasta, un rol deosebit il are departamentul de “rooming in” pentru nou nascuti, in care se realizeaza interactiunea si implicit legatura psihoafectiva  timpurie dintre mama si nou nascut .

 

Screeningul si tratamentul retinopatiei de prematuritate

Prin personalul cabinetului de oftalmologie din INSMC  incepand cu anul 2002 se efectueaza screeningul la nou-nascutii prematuri, în scopul determinarii retinopatiei de prematuritate, o tulburare care netratata duce la cecitate.  Diagnosticul precoce   și tratamentul  cu ajutorul laserului previn orbirea.
În fiecare an, în INSMC aproximativ 1000 nou-născuti prematur sunt  investigati prin screening și mai mult de 10% au fost  tratați cu succes.

 


Laboratorul de Cercetare in Pediatrie si Obstetrica Sociala


Laboratorul de cercetare in pediatrie si obstetrica sociala este unic prin  abordarea multidisciplina si multisectoriala , medicala si sociala a unor cercetari in  domeniul sanatatii publice precum:
Statusul nutrițional al copiilor și femeilor gravide, Sănătatea reproducerii în România, Utilizarea serviciilor prenatale, Calitatea serviciilor pentru sugari, Abuzul si neglijara copiilor, Cauzele mortalității materne și infantile.


Rezultatele acestor studii sunt utilizate în elaborarea strategiilor și politicilor de sănătate publică în domeniul, sănătatii copilului si a femeii gravide.

 

Departament de genetica

In  INMC compartimentul de genetica ocupa un rol important prin multitudinea activitatilor desfasurate, performantele obtinute si perspectivele de dezvoltare.

Un personal tanar calificat si cu valente deosebite spre activitatea practica si cercetare desfasoara:
• examinarea clinică a pacienților cu anomalii congenitale și boli genetice, pentru a determina diagnosticul si terapia de urmat (anomalii cromozomiale, boli mongenetice, sindroame dismorfice, malformații congenitale, displazii osoase, boli metabolice)
• monitorizarea famiilor cu risc genetic pentru depistarea timpurie a malformațiilor congenitale
• consiliere și sfat genetic
• studiul anomaliilor genetice ale copiilor cu tulburari genetice, precum si ale familiilor lor, interpretarea rezultatelor analizei genetice
 

In cadrul compartimentului de genetica se  efectueaza analize citogenetice conventionale pentru copii, investigatii de citogenetica molecularea (fluorescenta in tehnica de hibridizare situ), analize de  genetica  moleculara pentru boli monogenice precum si  analize specifice (testul sudorii)


Cel mai bun management medical public în 2014
În anul 2014, in cadrul celei de a V-a Gale a Sanatatii, Institutul National pentru Sanatatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu" a primit premiul pentru cel mai bun management de sanatate publica.