Pliante si Brosuri

Alimentatia la san

Avantajele alimentatiei naturale

Pentru copil:

  • Laptele de mama este usor de digerat si utilizat efficient pentru o crestere si dezvoltare armonioasa;
  • Protejeaza impotriva infectiilor respiratorii,otice si digestive;
  • Scade riscul de anemie si rahitism la sugar si pe cel de obezitate la copilul mare;
  • Protejeaza impotriva alergiilor;
  • Scade riscul de moarte subita;
  • Dezvoltare emotionala coefficient de inteligenta si integrare sociala mai bune;

Pentru mama :
        Pe termen scurt:

  • Contracta uterul, reduce sangerarile astfel incat scade incidenta anemiei postpartum;
  • Ajuta la pierderea excesului de greutate depus in sarcina;

Pe termen lung:

  • Spatierea nasterilor (planificare familiala);
  • Scade riscul de cancer ovarian si posibil de san;
  • Ofera mamei si copilului libertate de miscare; 
Studiu privind statusul nutritional

Studiu privind statusul nutritional al femeii gravide, al copiilor sub 5 ani, al scolarilor in varsta de 6-7 ani

Obiectivele studiului:

  • Statusul iodului si al fierului;
  • Evaluarea statusului nutritional al gravidelor si al copiilor pana la 7 ani;
  • Evaluarea unor practici nutritionale ale populatiei luate in studiu;
  • Evaluarea contributiilor serviciilor de sanatate in prevenirea deficientelor nutritionale;
  • Practici de ingrijire a gravidei la nivelul serviciilor de sanatate si a nou-nascutului in primele zile de viata.

Concluziile studiului:

  • 97%dintre familiile copiilor de 6-7 ani consuma sare iodata;
  • Deficitul de iod al gravidei se mentine in limitele deficitului usor, mai accentuat in mediul rural;
  • Nivelul actual de iodare a sarii de masa nu acopera necesarul de iod in sarcina nici in cazul femeilor care consuma numai sare iodata;
  • Deficitul de iod al nou-nascutului se incadreaza in limitele deficitului moderat,deci la un nivel de gravitate mai mare decat al mamelor lor;
  • La copilul scolar, mediana ioduriei se inscrie in limitele normale;
  • Anemia gravidelor si a copiilor de 1-7 ani continua sa inregistreze o prevalenta foarte mare;
  • Femeile gravide au o alimentatie deficitara, la grupul alimentelor bogate in proteine, fier, iod.
Obezitatea de la risc la decizia terapeutica informata

Pentru a face fata expansiunii obezitatii si a complicatiilor sale inca din perioada copilariei,in tara noastra in cadrul Programului National de Sanatate a Femeii si Copilului a fost introdus screeningul obezitatii la copilul de 6-7 ani si 12-13 ani.
Persoanele cu obezitate au un risc crescut pentru afectiuni grave:

  • Hipertensiune arteriala: 43,7%dintre persoanele obese au hipertensiune arteriala fara de 20,3% dintre persoanele cu greutate normala;
  • Diabet zaharat: 12,6% dintre persoanele obese au diabet zaharat fata de 3,2%din persoanele sanatoase;
  • Dislipidemie, (cholesterol total crescut, LDL-colesterol, trigliceride crescute, sanguine crescute);
  • Cardiopatie ischemica-infarct miocardic: 11,4% dintre persoanele obese fac atac de cord fata de 5% persoanele cu greutate normala;
  • Riscul pentru boli cardio-vasculare la adult este mai mare daca subiectul a fost obez in perioada copilariei, chiar daca a devenit ulterior normoponderal;
  • Astm bronsic: 15,1%dintre obezi au astm bronsic fata de 11,2%persoane cu greutate normala;
  • Cancer de san, uter, ovar, colon
  • La femeile obese pot sa apara: ovar polichistic, tulburari menstruale, infertilitate, complicatii in sarcina, malformatii ale fatului, moarte intrauterine a fatului;
  • La barbate obezitatea poate fi insotita de:hipogonadism, incontinenta urinara, depresie
Alimentatia sugarului- Indrumar pentru medicii de familie

Alimental ideal pentru nou-nascut si sugar este laptele de mama.
Imediat dupa nastere nou-nascutul sa fie asezat pe burta mamei astfel ca mama si copilul sa se odihneasca impreuna dupa eforturile depuse la nastere
Alaptarea are avantaje incontestabile atat pentru copil cat si pentru mama:

  • Laptele uman constituie alimental perfect adaptat nevoilor de crestere si dezvoltare ale sugarului in primele 6 luni de viata prin componentele nutritive adaptate cantitativ si calitativ nevoilor si posibilitatilor de digestie ale acestuia;
  • Laptele uman asigura o protectie antiinfectioasa si antialergica – sugarul alaptat fiind mai rezistent la infectii;
  • Laptele uman – practice steril, este un aliment “viu” furnizand toate vitaminele, enzimele, lg si alti factori de aparare care-l contine.
  • Alaptarea – este comoda pentru mama (nu necesita echipament special, sterilizare, timp de preparare)
  • Alaptarea are un important rol psihoemotional – consolideaza legatura afectiva dintre mama si copil
  • Alaptarea – confera mamei o protectie impotriva cancerului de san si are actiune contraceptive (amenoree de lactatie);
  • Cantitatea de lapte al mamei creste parallel cu nevoile sugarului, adaptandu-se nevoilor acestuia;
  • Cresterea concentratiei de grasimi – la sfarsitul suptului – determina senzatia de satietate – prevenindu-se supraalimentatia;
  • Intarcarea precoce poate determina un traumatism psihoafectiv la copil si poate fi responsabil de unele tulburari de comportament ulterior.
  • Alaptarea a dus la scaderea mortii subite care poate aparea la sugarul alimentat artificial;
  • Sub aspect economic alimentatia la san este de 2-3 ori mai ieftina decat alimentatia artificiala;
  • Alaptarea inseamna un consum de aproximativ 600 kcal/zi ceea ce determina folosirea grasimilor accumulate de mama in timpul sarcinii mentinand astfel silueta mamei.

Alimentatia sugarului nascut prematur

  • Copilul nascut prematur are nevoie de:
  • Mai multe lichide, calorii, proteine, minerale si vitamine decat un copil nascut la termen;
  • Mese mai dese si in cantitate mai mica;
  • Alimente de buna calitate pentru a creste si a se putea apara de infectii
  • Copilul nascut prematur poate avea probleme nutritionale: anemie, rahitism, risc crescut de sangerari;
Alimentatia sugarului- Sfaturi pentru parinti

Nu este usor sa intri in rolul de parinte, trebuie ceva timp atat pentru copil si parinte sa se armonizeze. Primele sase saptamani sunt pentru cunoasterea reciproca dintre mama si copil.
Nou-nascutul nu doar doarme si mananca-asa cum multi si-ar inchipui. El pretinde mult contact corporal si uneori vrea sa suga la fiecare jumatate de ora.Contarr pretentiilor exprimate de sugar apar o multime de sfaturi de la peroane cu “experienta”, odata ajunsa mama cu copilul acasa.Insa este bine de stiut ca bebelusul isi exprima prin plans nevoile, fie ele fizice, emotionale sau cognitive, iar prin alaptare ii satisfacem toate aceste nevoie simultan. De aceea, alaptarea nu trebuie ingradita sub niciun motiv nici ca durata, nici ca frecventa. Alaptati copilul la cerere si veti asigura bunastarea fizica emotionala si mentala a acestuia.
Alaptat la cerere, copilul va fi linistit,fericit, va avea incredere in mama sa. Dimpotriva, daca va fi lasat sa planga, copilul va fi agitate, nemultumit, anxios si temator pentru ca nu primeste raspuns la exprimarea nevoilor sale.
Laptele de mama este alimental ideal pentru sugar continand toate principiile nutritive intr-o forma usor asimilabila de catre sugar. Laptele de mama:

  • Asigura cresterea, dezvoltarea fizica si emotionala armonioasa a sugarului;
  • Previne infectiile respiratorii si digestive;
  • Scade riscul alergiilor.

Pentru a putea alapta sugarul in mod corespunzator, se recomanda ca femeia sa se hraneasca adecvat inainte si in timpul sarcinii, astfel:

  • Sa manance ce doreste in cantitati convenabile;
  • Alimentele sa fie sarate dupa gust, fara excese, sa se foloseasca numai sare iodata, nu este indicat sa se modifice consumul de sare;aportul de iod pe care il adduce sarea de masa asigura buna dezvoltare a fatului;
  • Sa evite alimentele conservate prin sare;
  • Dieta sa fie controlata prin urmarirea riguroasa a curbei ponderale care trebuie sa fie superioara cu 10,12,5 kg fata de cea avuta inainte de sarcina;
  • Alimentele sa fie intr-un echilibru intre produsele animale (carne, oua, lapte si preparate din lapte) si cele vegetale (in special fructe si legume variate);
  • Din a doua jumatate a sarcinii sa se administreze zilnic profilactic 30-60 mg fier elementar si acid folic.

Alimentatia pentru gravida sanatoasa trebuie sa cuprinda intr-o zi:

  • Legume (4-5 tipuri)-400 g;
  • Fructe (2-3 tipuri)-200-400 g;
  • Paine, cereale, cartofi, legume uscate - la fiecare masa;
  • Carne(vita, porc, pasare, peste) – 100-160 g;
  • Lapte – 500-1000ml, echivalent in lactate (branza, iaurt);
  • Carne (porc, pasare, peste) – 100-160 g si oua;
  • Apa


Cum se realizeaza corect alimentati la san:

  • Momentul punerii la san a nou-nascutului se recomanda a fi imediat dupa nastere;
  • Intervalul ideal pentru primul supt sunt primele 30 de minute dupa nastere;
  • Ritmul alaptarii este dictat de sugar ceea ce inseamna ca alaptarea se face “la cerere” fara orar;
  • Frecventa alaptarilor la nou-nascut este de 8-16 ori/zi in prima luna de viata;
  • Durata eficienta a unui supt este de 10-20 minute la fiecare san;
  • Regugitarea unei cantitati de lapte sau sughitul nu au o semnificatie patologica, nu trebuie investigate sau tratate!
  • Prematurul are si el nevoie de lapte matern;
  • La premature frecventa si volumul de lapte pentru fiecare masa se va stabili in functie de toleranta sa digestiva.


Semne care confirma ca sugarul primeste suficient lapte:

  • Scutece ude: 5 sau mai multe in 24 de ore
  • Scaune: 4-8/zi
  • Intre supturi copilul este multumit;
  • Cresterea in greutate in medie este de 250 g la doua saptamani


Colectarea manuala a laptelui
O mama trebuie”sa se mulga” din mai multe motive, printre care:

  • Pentru a-si creste secretia lactata si durata alaptarii;
  • Pentru a asigura mesele copilului atunci cand el nu poate suge sau in perioada in care trebuie sa fie plecata de acasa;
  • Pentru a preveni sau usura angorjarea mamara.

Laptele muls si colectat se poate pastra, in conditii foarte igienice, la frigider pana la 12 ore.


Alimentatia artificiala
Implica inlocuirea laptelui matern cu formule de lapte in conditii speciale. Alimentatia artificiala impune un program de mese care respecta ritmul de golire si capacitatea de digestie a formulelor de lapte.
Se va incepe cu opt mese pe zi si se va scade treptat numarul lor pana la 5 mese la varsta de cinci luni cand incepe diversificarea.
Se vor alege formule adecvate varstei:
-formule de start(de inceput) pentru sugarul cu varsta mai mica de 4-6 luni
-formule de continuare pentru sugarul cu varsta mai mare de 6 luni;
Alegerea alimentatiei artificale se va face doar in conditii speciale si la indicatia medicului. Laptele de vaca nu este considerat acceptabil pana la varsta de doi ani!


Diversificarea alimentatiei

Alimentatia diversificata inseamna trecerea treptata la alimente consistente oferite sugarului cu lingurita. Varsta optima a diversificarii este de 5 luni jumate-6 luni.
Cand se introduce un aliment de diversificare trebuie sa respectati urmatoarele conditii:

  • Sugarul sa fie perfect sanatos;
  • Sa se foloseasca lingurita
  • Sa existe un ragaz de 4-7 zile intre alimentele nou introduce (interval socotit optim pentru eventualele fenomene de alergie alimentara);
  • Sa nu se introduce in aceeasi zi doua alimente noi;
  • Sa se evite, folosirea inaintea varstei de 7 luni jumate-8 luni a fainurilor cu gluten (grau, orz, ovaz, secara), preferandu-le pe cele de porumb, orez, tapioca. In acest fel se evita aparitia precoce a manifestarilor digestive din celia-chie, boala conditionata genetic cu denutritie si diaree cronica;
  • Nu se adauga sare in alimentatie pana la doi ani;
  • Alimentul nou introdus va fi propus si nu impus (se evita anorexia psihogena).

Pentru sugarul sanatos si dezvoltat normal primul aliment introdus va fi piureul de legume (morcovi, rosii, ardei, cartof, dovlecel, telina, pastarnac, Frunze verzi, salata, stevie, spanac, o ceapa care se scoate dupa fierbere).
Piureul de legume este de preferinta a fi preparat in oala sub presiune sau abur cu mixarea cat mai fina a legumelor fierte cu putina zeama in care s-au procesat pana la consistenta unei smantani groase. Initial piureul va fid at ca atare urmand sa fie imbogatit in cateva zile si in mod progresiv cu:

  • Unt/ ulei de masline;
  • Carne de pasare/ vita/ curcan oferita de 4 ori pe saptamana;
  • Frunze crude tocate de marar si patrunjel verde pentru aportul de vitamina C.

Ulterior, dupa 8 luni, piureul de legume se poate imbunatati cu broccoli, fasole verde, mazare. Galbenusul de ou va fi oferit progresiv de 3 ori/ saptamana fiert 10 minute in zilele cu piure de legume fara carne. Pestele alb fara oase se va da in jurul varstei de 1 an.

  • De la varsta de 6 luni, alimentele complementare vor inlocui progresiv o masa de lapte. Initial acoperirea necesarului unei mese se realizeaza prin insumarea alimentului complementar la care se adauga laptele de mama sau lapte formula pana la o inlocuire totala a laptelui cu un aliment consistent;
  • Piureul de legume va inlocui treptat mesele de lapte oferite in intervalul 12-14;
  • A 2-a masa complementara va inlocui masa de lapte oferita deobicei la orele 9-10 si va fi formata din fructe. Fructele vor fi pasate sau rase pe razatoare de plastic/ sticla;
  • Fructele oferite sugarului sunt mere, banana, suc de portocale, pere, piersici, caise, pepene galben, etc.;
  • Se vor evita pana la un an fructele recunoscute cu potential allergic( capsune, zmeura, fragi, kiwi);
  • Nu se va adauga zahar fructelor;
  • Ultima masa de diversificare va fi cea oferita in intervalul orar 16-18 si va fi alcatuita din cereale fara gluten pana la 7 luni jumate-8 luni (produse imbogatite cu fier si vitamine adresate sugarului) sau orez pasat cu branza de vaci, produs preparat in gospodarie.
  • Dupa varsta de 7 luni jumatate-8 luni se pot introduce fainurile cu gluten (produse imbogatite adresate special sugarului) sau biscuitii simpli fara crema, aditivi si paine integrala sau cu multicereale.
  • Cerealele sunt sursa energetica importanta
  • Dupa varsta de 7 luni, masa de cereale poate fi alternanta cu iaurt (atentie cu termenul de expirare scurt) care poate fi imbogatit facultative cu cereale si fructe proaspete.
  • Mierea de albine nu se administreaza copilului sub un an existand un risc de contaminare cu clostridium-botulinicum.
  • In final sugarul va avea 5 mese a cate 150-200 gr cu urmatoarea compozitie:
  • Dimineata si seara san sau/si formula lapte
  • Ora 9-10 piure de fructe
  • Ora 12-14 piure legume cu careen/ou/unt/ulei
  • Ora 16-18 cereale

Laptele de vaca se poate introduce in alimentatie dupa varsta de 1 an(optim 2-3 ani).
Pana la 3 ani, se recomanda a fi evitate urmatoarele produse:

  • Bauturi racoritoare si cu arome de fructe din comert (risc de alergie);
  • Rantasuri, condimente, alimente fast-food
  • Alimente care provoaca aspiratii (alone, migdale, boabe de porumb, floricele, bomboane);
  • Alimente alergizante( ciocolata, caco, etc.)
  • Sare nu se da copilului pana 2 ani
  • Preparatele industriale (papele la borcan) se pot folosi in alimentatia sugarului.

Alimentatia mamei care alapteaza

  • Gustul laptelui matern este usor influentat de alimentatia mamei, sugarul alimentat la san este expus unor gusturi variate inca din primele zile de viata.:
  • Nu exista alimente absolute interzise mamei, reactia nou nascutilor la modificarea de gust a laptelui este foarte variata;
  • Nou nascutii pot da semen de agitatie si de refuz relative al sanului daca in alimentatia mamei sunt introduce alimente ca: usturoi, ceapa, varza, conopida, broccoli, portocale;
  • Cafeaua, ceaiul negru si ciocolata intra in categoria alimentelor ce produc iritabilitate si agitatie la unii nou-nascuti. Alcoolul ingerat de mama este secretat in laptele de mama in proportie importanta de aceea este indicat a nu se consuma in timpul alaptarii.
  • Fumatul matern conduce la scaderea cantitatii de vitamina C din laptele matern si la cresterea riscului de moarte subita a sugarului. 
Anemia si Rahitismul carential la copil

Anemia si Rahitismul carential la copil - Protocoale de Profilaxie

Profilaxia anemiei la copil

La nivel mondial, carenta de fier este cea mai comuna forma de malnutritie, care afecteaza peste 2 miliarde de persoane. Desi deficienta de fier nu este singura cauza de anemie, studiile au aratat ca intr-o populatie cu prevalenta crescuta a anemiei cea mai frecventa cauza a acestei afectiuni este carenta de fier.
Anemia este definite ca o reducerea valorilor hemoglobinei si a hematocritului sub valori de referinta, raportate la grupe de varsta.
Cauzele anemiei feriprive la copil:
Carenta martiala
1. insuficienta rezervelor de fier la nastere: prematuritatea, gemelaritatea, hemoragii materne perinatale, hemoragii neonatale, exsanguino-transfuzia,etc;
2. insuficienta de aport prin: aport alimentar inadecvat, crestere rapida, prelungirea excesiva a regimului lactate, alimentatie complementara incorecta cu exces de fainoase si/sau cu cantitati reduse de alimente bogate in fier si proteine, pierderi menstruale in adolescenta, dificultati in alimentatie;
3. necesar crescut de fier: premature, gemeni, dismaturi, copii cu ritm mai accelerat de crestere;
4. malabsortie intestinala a fierului: tulburari digestive cornice;

Deperditie de fier
1. hemoragii mici si repetate
2. hemoragii recurente
3. hemoragii oculte din boli ulceroase
4. hemoragii din cauza chirurgicala precum anomalii digestive, hernie hiatala, varice esofagiene, etc
5. hemoragii de cauza renale:hematuria, hemoglobinuria, sindromul Goodpasture

Deturnarea martiala
1. Inflamatii cornice (boala CROHN, artrita reumatoida)
2. Infectii (tuberculoza, septicemia, osteomielita, infectii urinae)
3. Hemosideroza
4. Malignitati
5. Antransferinemie congenitala

Protocol de profilaxie a anemiei feriprive la gravida

Protocolul a fost elaborate cu scopul de a sprijini medicii de familie si medicii obstetricieni in implementarea Programului National de profilaxie a anemiei feriprive al femii gravide.
In Romania, deficitul de fier in sarcina reprezinta o problema de sanatate publica, datorita prevalentei crescute, 43%dintre femeile gravide avand valori scazute ale hemoglobinei.
Conform HG nr. 261/2010 si a Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 264/407/2010 Programul National de Sanatate contine subprogramul “Profilaxia anemiei feriprive la femeia gravida” care are ca obiectiv procurarea si distribuirea preparatelor de fier la femeia gravida, cu prioritate la cele din categoria de risc.
Medicul trebuie sa efectueze tratament curative cu fier tuturor gravidelor cu diagnostic de anemize feripriva (nivel al Hb<11 g/dl, Ht<33%).

Protocol de diagnostic si tratament in obezitate la copil

Obezitatea este o afectiune caracterizata prin prezenta in exces a tesutului adipos in organism.

  • La copilul peste 2 ani obezitatea este definite prin valori crescute ale IMC in comparative cu valorile populatiei de referinta OMS(reprezentata de copii de aceeasi varsta si sex din 8 tari din lume).
  • La copilul sub 2 ani in diagnosticul obezitatii se apreciaza greutatea raportata la inaltime.

Factori determinanti:
Tulburarea echilibrului energetic, este considerat cel mai important factor etiologic in obezitatea la copil fiind generat de:
1. -excesul alimentar cantitativ sis au calitativ prin mese frecvente, consum de dulciuri sis au grasimi in exces);
2. consumul caloric scazut prin sedentarism, vizionare TV excesiva, activitati prelungite la calculator

Deficientele genetice:
1. rezistenta la leptina manifestat ca obezitate monstruasa cu debut precoce;
2. sindromul Prader Willi caracterizat prin obezitate, retard psihic, modificari la nivelul cromozomului 15;
3. sindromul Lawrence Moon Biedle (obezitate, polidactilie retard psihic, retinita pigmentara).

Cauze secundare:
1. Afectiuni neuro-endocrine precum boala/sindrom Cushing,
2. hipotiroidismul,
3. leziunile hipotalamice

Criterii diagnostice:

  • Manifestari clinice (reprezentate in principal de aspectul somatic particular dat de dispozitia excesului de tesut adipos la care se asociaza semen si simptome generate de eventualele complicatii ale obezitatii);
  • Date anamnestice (varsta, circumstantele de aparitie a excesului ponderal, preocuparea copilului si a familiei fata de excesul ponderal, motivatia copilului si a parintilor fata de excesul ponderal, cauza surplusului ponderal, existenta unor antecedente familiale de obezitate, modul de alimentatie a copilului, activitatea fizica, tratement prin interventii igieno-dietetice anterioare, anxietate, reflux gastric, tulburari psihologice, afectare respiratorie);
  • Determinari antropometrice (greutatea, ianltimea, IMC, pliu cutanat)
  • Examenul fizic (caracterisiticile distributiei tesutului adipos, prezenta unor tulburari de crestere si de dezvoltare, existenta unor dismorfii somatice, aparitia unor modificari cutanate, prezenta modificarilor care atesta o eventuala suferinta de organ);
  • Explorari diagnostice (determinarea tensiunii arteriale, dozarea glicemiei a jeun, testarea colesterolului, a HDL cholesterol si a trigliceridelor sanguine, testul de toleranta la glucoza, dozarea insulinemiei, dozarea cortisolului, a androgenilor plasmatici sau urinary, testele functionale hepatice, efectuarea cariotipului, determinari de imagistica ECHO cord ECHO hepatic, examenul psihologic);

Conduita terapeutica:

  • Regimul igieno-dietetic(mod de alimentatie, recomandari si de evitat)
  • Interventia psihologica
  • Medicatia - are o valoare limitata (inhibatori ai apetitului, inhibator de lipaza Orlistat
  • Tratament chirurgical (se poate recomanda by pass gastric in cazuri exceptionale la adolescentii cu obezitate monstruasa, cu IMC peste 40 si complicatii severe- diabet, apnee de somn, complicatii ortopedice). 
Indrumar privind screeningul obezitatii la copil

Starea nutritionala a unui copil se evalueaza prin determinarea unor indicatori antopometrici care se raporteaza la valorile din nomograme.In ceea ce priveste supraponderea si obezitatea indicatorul folosit in diagnostic este Indicele de Masa Corporala (IMC).

IMC=[(GREUTATEA IN KG) / (INALTIMEA IN METRI X INALTIMEA IN METRI)]

  • Un copil este supraponderal daca are un Indice de Masa Corporala ace se afla in intervalul dintre percentile 85 si percentile 94 (pe nomograma de percentile) sau are un Indice de Masa Corporala egal sau mai mare de o deviatie standard (DS) si mai mic de doua deviatii standard (pe nomograma DS)
  • Un copil este obez daca are un Indice de Masa Corporala egal sau mai mare decat percentile 95(97), egal sau mai mare decat doua deviatii standard.

Determinarea IMC-ului poate fi folosita atat in scop de screening a supraponderii si obezitatii cat si in scop de supraveghere. Programele de screening evalueaza cu ajutorul IMC statusul nutritional al fiecarui copil in parte pentru a-I identifica pe cei expusi la risc si a oferi parintilor informatii pentru a-i ajuta sa actioneze adecvat.

Ciclurile de dezvoltare ale fiintei umane
Stima de sine si dezvoltarea emotionala a copilului
Etapele dezvoltarii prenatale a copilului
Conceptia copilului