Calcul scor ACT

ASTHMA CONTROL TEST

Pentru a putea aprecia starea în care se află un copil astmatic LA UN ANUMIT moment, în cursul tratamentului pe care îl urmează, putem folosi doi parametri:

1.     evaluarea gradului de control (ACTUAL) și

2.     evaluarea gradului de risc (ÎN VIITOR).

Pentru aprecierea gradului de control există mai multe scoruri. Noi utilizăm la INSMC un scor numit ACT (Asthma Control Test). Acesta este dedicat unei anumite vârste, existând chestionar pentru copiii cu vârsta între 4 și 11 ani și un alt chestionar pentru cei cu vârsta mai mare de 11 ani.

Tuturor copiilor care primesc medicație „controller” (medicație administrată zilnic în scopul prevenirii simptomelor și îndreptată împotriva inflamației, așa-numita „medicație de fond”) li se va calcula de către părinți scorul Asthma Control Test, în FIECARE LUNĂ.

Valorile oferite de acest scor vor fi un semnal pentru părinți atunci când ACT este <20 deoarece acest fapt arată ca boala copilului NU este atât de bine controlată cât ar putea și ar trebui să fie. Pentru o valoare semnificativ sub 20 există riscul apariției unei noi exacerbări, la cea mai mică „răceală”, astfel că este necesar să fie aduși acești copii la medic, pentru reevaluare.

In cazul unei vizite neprogramate la medic sau la pacienții la care nu s-a utilizat deloc scorul ACT până la acel moment, va fi aplicat un chestionar ACT și va fi calculat scorul aferent.

Valori sub 20, la un pacient cunoscut cu astm, impun MODIFICAREA medicației de fond, deoarece aceasta nu mai este adecvată nevoilor actuale ale copilului (proces creștere cu modificarea greutății, schimbarea condițiilor de viață ale copilului, apariția unor boli asociate, schimbarea tipului de medicație [nu toate medicamentele din același grup sunt tolerate similar de catre un pacient, nu toate genericele sunt similare din punct de vedere al acțiunii la copil], apariția unor situații conflictuale din punct de vedere emoțional în familie sau la școală etc).

Acest proces reprezintă PERSONALIZAREA TRATAMENTULUI în funcție de gradul de control – toți pacienții ar trebui să fie perfect controlați.

NB – poate fi calculat si on-line
http://www.asthma.com/additional-resources/childhood-asthma-control-test.html

Test de control al astmului la copilul între 4-11 ani     

1.       La intrebările 1-4 trebuie să raspundă copilul (poate avea nevoie de ajutor la citirea și înțelegerea întrebărilor). La întrebările 5-7 trebuie să raspundă părintele.

2.       Se notează fiecare răspuns în spațiul corespunzător

3.       Se adună scorurile pentru a calcula totalul.

Dacă scorul copilului dumneavoastră este 19 sau mai mic este un semn că astmul nu este atât de bine controlat pe cât ar putea fi.


Test de control al astmului la copilul mai mare de 12 ani    

Citește cu atenție  întrebările de mai jos. Apoi selectează una din cele 5 opțiuni care ți se potrivește. Completează  numărul  corespunzător opțiunii în căsuța din dreapta rândului. La sfârșit cifrele notate în căsuțele dreptunghiulare se vor aduna și vei obține un număr final. 

Interpretare scor :

Pentru un total <19 Astm necontrolat . Pentru un total >19 Astm controlat