Cum administram medicația inhalatorie?

In cursul unei exacerbări astmatice este necesar sa administram medicație care combate bronhospasmul si respectiv inflamația locala din căile aeriene.

O modalitate eficienta este sa utilizam administrarea diferitelor medicamente pe cale inhalatorie. Pentru ca efectul clinic sa fie cel scontat (sa apară o ușurare a respirației dificile a copilului, sa se “liniștească” accesele de tuse chinuitoare, sa poată sa își reia activitatea obisnuita si sa poată sa doarmă liniștit noaptea) este utilizat Ventolinul pe cale inhalatorie (nebulizare umeda sau administrare de spray din inhaler tip pMDI)– vezi si secțiunea Tratamentul-crizei-de-astm-la-copil-secventa-de-atac

Aceasta modalitate de administrare a Ventolinului este ceva mai ușor de învățat daca se utilizează nebulizatorul si este dominata de multe erori in cazul in care se folosește flaconul presurizat. Pentru a avea certitudinea ca pacientul utilizează corect medicația inhalatorie la fiecare vizita neprogramata la spital, atunci când simptomele se înrăutățesc, este necesar sa îl rugam pe acesta sa demonstreze tehnica. Unii pacienți nu au o tehnica adecvata. A se vedea faimosul exemplu din serialul Dr House.

 

Pentru a administra corect medicația cu ajutorul spray-ului de Ventolin trebuieste folosit un SPACER. Nu se administrează medicația inhalatorie direct in gura! Daca nu avem la îndemână un Volumatic sau un Babyhaler putem improviza dintr-o sticla de plastic. Tehnica de utilizare este demonstrată mai jos, unde este exemplificata modalitatea simpla de a administra medicația inhalatorie cu ajutorul unui flacon presurizat pMDI (tip spray) si al unui spacer improvizat.

Sunt de reținut cei 8 pași care trebuiesc urmați pentru o depunere pulmonara cat mai buna:

1. Agit flaconul extrem de bine (cel puțin de 10 ori sau minimum 5 secunde)

2. Conectez flaconul la un dispozitiv de tip spacer special sau improvizat (orice sticla de plastic de 3-500 ml este buna) 

3. Expir lent tot aerul din plămâni 

4. Ridic bărbia privind spre tavan (se deschide astfel calea aeriana la școlar si adolescent si se obține in acest mod o curgere lina si eficienta a particulelor inhalate prin căile aeriene; la sugar si preșcolarul mic se va păstra o poziție neutra a capului cu privirea direct înainte, evitând flectarea capului!)

5. Administrez un puf in spacer. Apare un “nor” de particule de Ventolin

6. Inspir lent si foarte adânc. Evit inspirul violent pentru a nu produce reflexe de tuse 

7. Țin respirația măcar 5 secunde (ideal 10 secunde la școlarii mai mari) 

8. Revin in poziție normala si expir lent.

Daca trebuie sa administrez încă un puf voi repeta pașii 1-8 după cel puțin 30 secunde de pauza in care flaconul de tip pMDI se represurizeaza si pot sa îl agit din nou.

La sfârșit clătesc bine gura si scuip apa.