Masurarea oxidului nitric in aerul expirat

Ce este oxidul nitric în aerul expirat?

Oxidul nitric (NO) este un metabolit prezent în toate celulele organismului iar efectul lui este important în fiziologia celulară. Există o legătură între oxidul nitric și prezența unor fenomene inflamatorii, nivelele de NO crescând în prezența inflamației alergice (eozinofilice) a căii aeriene. Măsurarea NO (FeNO) în aerul expirat este o determinare utilă în managementul pacientului astmatic.

 Nivele crescute ale FeNO se corelează cu inflamația eozinofilică chiar și la un pacient cu simptome reduse sau asimptomatic.

De ce este important să determinăm oxidul nitric în aerul expirat (FeNO)?

Măsurarea FeNO, împreună cu celelalte metode de evaluare a funcției pulmonare, ajută medicul să încadreze pacientul astmatic într-unul dintre nivelele de control elaborate de Inițiativa Globală pentru Astm (GINA) și să prescrie tratamentul adecvat și personalizat fiecărui pacient în parte.

Cum se măsoară oxidul nitric în aerul expirat?

Măsurarea FeNO este un test diagnostic complet neinvaziv.

Copilul nu este traumatizat în niciun fel deoarece procedura este complet nedureroasă.

Limitarea acestui test este dată doar de nevoia de cooperare a copilului, el trebuind să fie capabil să înțeleagă și să execute comenzi simple date de către medic.

Tehnica de suflat în cursul determinării îi este explicată fiecărui copil în parte, de câte ori este nevoie, până când acesta va reuși să realizeze o determinare corectă.

Pacientul își va goli complet plămânii, va introduce în gură o piesă bucală, sterilă de unică folosință, va executa un inspir  forțat (trage aer în piept până umple plămânii) iar apoi un expir cu un flux constant (ca atunci când umflă un balon) timp de 6 secunde.

Aparatul de testare este unul cu o interfață  prietenoasă, în ajutorul copilului vine și o animație care îl va ajuta pe acesta să execute o manevră corectă.

 La analizorul NiOx din dotarea cabinetului de explorări funcționale respiratorii al INSMC inspirul se va face până când “soarele se ridică la nivelul norilor” iar în cursul expirului “ fetița trebuie să zboare cu balonul fără să cadă în apă și fără să ajungă la nori”. Cu ajutorul acestei animații copilul va putea să aibă un flux de aer constant pentru a avea o determinare corectă.

Cum interpretăm valorile FeNO?

Pentru copii, valorile normale sunt sub 15 ppb (parts per billion, părți pe miliard), aceste valori fiind ținta tratamentului la copilul astmatic.

Valori crescute ale FeNO în cazul unui pacient care primește deja tratament impune evaluarea complianței la tratament, evaluarea tehnicii de inhalație și efectuarea unui chestionar pentru evaluarea simptomatologiei diurne sau nocturne (vezi scorul ACT – asthma control test). O valoare a FeNO crescută în cazul unui pacient aparent fără simptomatologie de la controlul anterior impune evaluarea complianței la tratament și evaluarea tehnicii inhalatorii.

În urma efectuării măsurătorii pacientul va primi un grafic cu valorile determinate la fiecare control pentru a evalua valorile în dinamică și pentru a putea elabora un plan scris personalizat pentru fiecare pacient în parte.

Nivelul Fe NO și inflamația

FeNO (ppb)

Normal

Ușor crescut

Crescut

Adulți

<20-25

20/25-50

>50

Copii

<15-20

15/20-35

>35

Inflamație mediată de celulele Th2 - alergica

Puțin probabilă

Probabilă

Importantă

 

Tratamentul în cazul pacienților ce nu primesc medicație cronică

Diagnostic

Probabil nu este astm

Susține diagnosticul de astm

Susține diagnosticul de astm

Tratament

Probabil nu va răspunde la corticoterapie inhalatorie

Corticoterapie inhalatorie doză mică

Corticoterapie inhalatorie doză medie

Control ulterior

 

Retestare FeNO in 2-4 săptămâni

Retestare FeNO în 2-4 săptămâni

Sursa: www.niox.com