Testarea cu PEF-metrul

Pentru toate prezentările la CPU se va face testare funcțională cu PEF-metrul (Peak-flow metrul) .

  • Rolul PEF-metriei în managementul astmului la copil

- Pentru a folosi un PEF-metru sunt necesare două elemente:

- Un set de valori normale pentru vârstă și înălțime (acestea pot fi folosite din tabele dedicate, cum este cel anexat, sau pot fi accesate on-line sub forma unui calculator automat)

- Un instrument adecvat pacientului

  • Exemplu pentru utilizarea unui calculator on-line 

In imaginea urmatoare se afla modalitatea de utilizare a unui calculator on-line (este folosit ca exemplu MD+CALC) pentru următoarea situație: băiat, în vârstă de 8 ani, având talia de 136 cm

Valoarea obținută este 280 litri/minut

ATENȚIE – unele aparate afișează valoarea în litri/secundă!

http://www.mdcalc.com/estimatedexpected-peak-expiratory-flow-peak-flow/

Sursa: http://www.peakflow.com/paediatric_normal_values.pdf accesat in 10 august 2016

Valoarea obținută se exprimă apoi ca PROCENT din valoarea ideală pentru pacientul respectiv.

În exemplul afișat cu un băiat de 8 ani, care are valoarea ideală de 280 l/min și care a reușit o performanță de 215 l/min, aceasta semnifică 76% din valoarea prezisă, ceea ce NU este normal!

Valorile normale ar trebui sa fie >80% din valoarea prezisă.

Pentru a obține valori corecte și utile procesului de monitorizare ar trebui să fie făcute inițial timp de mai multe zile exerciții de „SUFLAT LUMÂNĂRI”  

Copilul va încerca să traga aer MULT în piept și să sufle cât poate de viguros (repede și puternic) pentru a stinge o lumânare plasată în fața sa pe o masă la o distanța de minimum 1 metru.

Daca nu reușește se vor face MAXIMUM 8 tentative la o ședință de antrenament, deoarece peste acest număr poate să apară bronhospasm de efort și unii copii vor începe să tușească spastic.

Odată stăpânită bine tehnica de suflat se vor face CÂTE 3 TENTATIVE în fiecare dimineață și seară și se vor nota intr-un tabel Excel doar cele mai bune valori obținute din cele 3 încercări.

Acest tabel va fi utilizat pentru a genera un grafic, care poate DOCUMENTA gradul de control al bolii.

Un copil cu boala controlată suflă peste 80% din valoarea prezisă și nu are variabilitate mare a valorilor între cele realizate dimineața și cele realizate seara (variabilitate <20%).

Exemplu de copil PARȚIAL controlat – valorile de seară (curba roșie) sunt discret mai bune decât cele de dimineață (curba albastră), fără variabilitate mare (<20%) dar cu 2 zile cu valori PEF sub 80% prezis .

  • JURNALUL DE PEAK-FLOW METRIE

Părintele sau copilul (dacă este un școlar mare) va nota în tabelul Excel toate valorile obținute și la fiecare vizită de control va prezenta acest tabel la medic.

La pacienții necontrolați există fie valori scazute sub 80% fie variabilitate mare peste 20-30% prezis.

NOTĂ IMPORTANTĂ – variabilitatea crescută poate să PRECEADĂ cu 1-2 zile apariția unei exacerbări de astm, deci PEF-metria în corelație cu scorul de simptome PIS vor putea anticipa o criză și vor permite aplicarea precoce a tratamentului adecvat conform PLANULUI DE ACȚIUNE SCRIS.