Si copilul poate fi afectat de diabetul de tip 2

Si copilul poate fi afectat de diabetul de tip 2

De Ziua Mondiala a diabetului (14 noiembrie) ne-am propus sa abordam problema diabetului de tip 2 la copil deoarece aceasta patologie este in crestere si pentru ca fiecare parinte printr-un efort minim poate  contribui la combaterea acestei afectiuni.

Pentru a sti cum sa actionam vom aborda  cateva aspecte legate de etiologia bolii. Se considera ca diabetul de tip 2 este o boala predominant legata de un stil de viata nesanatos. Excesul caloric, consumul de dulciuri  alimentatia de tip fast food  alaturate unei vieti sedentare sunt considerate factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2.

Trebuie luati in consideratie si factorii genetici, predispozitia genetica pentru diabet zaharat  ceea ce insemana ca un copil are un risc crescut de diabet daca are parinti sau frati cu diabet de tip 2. Sa nu uitam ca diabetul de tip 2 este asociat in cele mai multe cazuri  cu obezitatea  atat la adult cat si la copil.,

Parintii intreaba frecvent medicul mai ales daca copilul este obez, care sunt semnele diabetului zaharat.

Surprinzator sau nu semnele diabetului de tip 2 pot sa lipseasca sau pot fi  total necaracteristice.

Ne putem gandi la diabet zaharat de tip 2 la un copil obez daca acesta prezinta un sindrom poliropolidipsic adica bea multa apa si urineaza in cantitate mare, slabeste fara o cauza evidenta, are acantosis nigricans adica o coloratie maronie a pielii, in cazul fetelor,  are infectii stafilococice ale pielii.

Daca un parinte are suspiciunea ca un copil are diabet zaharat este indicat sa consulte medicul care prin determinarea glicemiei si  a altor  teste specifice va identifica boala sau riscul de boala.

Raspunsul la intrebarea cum combatem diabetul de tip 2 este simplu: prin modificarea stilului de viata care induce in cele mai multe cazuri diabetul de tip 2 si anume: alimentatie sanatoasa, cu un continut scazut de dulciuri si grasimi, prin evitarea alimentelor de tip fast food si nu in ultimul rand prin cresterea activitatii fizice.

In concluzie recomandam parintilor sa educe copiii si sa fie un exemplu de stil de viata sanatos pentru copii iar  medicilor sa se gandeasca la diagnosticul de diabet zaharat de tip 2  mai ales in situatia unui copil obez.

0 Comentarii

Lasa un comentariu