Centrul de zi din cadrul CSM a fost înfiinţat ca o alternativă de educaţie şi îngrijire pentru copiii cu diferite dizabilităţi asociate sau severe, care nu aveau acces în instituţii de învăţământ. Centrul dispune de aproximativ 20 locuri pentru copii între 4-10 ani. Se desfăşoară programe de activităţi de cunoaştere, comunicare, creative, imaginative, de educaţie socială, mişcare şi recreative, timp de 4 – 6 ore, zilnic. Implicarea activă a părinţilor este încurajată. Centrul a fost susţinut în colaborare cu organizaţia “Trebuie”- pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale, iar între anii 2002-2009 a beneficiat de finanțare prin proiectul “Centrul de Recuperare şi Resurse pentru Copiii cu Disabilitati Multiple si Familiile lor”, prin programul PHARE).
Ȋntre anii 2012-2013, ȋn CSM a fost implementat programul naţional al Ministerului Sănătăţii pentru copiii cu TSA (PN IV Subprogramul 3.1: Profilaxie în patologia psihiatrică şi psihosocială). Acest program a avut următoarele componente:
(1) Programe de intervenţie complexă şi terapie comportamentală gratuitepentru copii cu TSA,
(2) Formare profesională – A fost iniţiat şi s-a desfăşurat in două sesiuni (5-11 şi 25-29 iunie 2012) cursul cu tema Metodele de Terapie Comportamentală – Resurse pentru integrarea şcolară şi socială a copiilor cu Tulburări din Spectrul Autist adresat terapeuţilor, psihologilor, consilierilor şi cadrelor didactice din instituţii de învăţământ, în perspectiva integrării şcolare a copiilor cu TSA. Cursul, a fost organizat în colaborare cu Asociaţia AUTISM – Romania, pentru a răspunde nevoilor exprimate de beneficiari (familii cu copii autişti).
(3) Activităţi de terapie prin artăşi terapie ocupaţională – Atelierele de vacanţă pentru copiii cu TSA de vârstă şcolară, au fost organizate de Centrul de zi CSM, pentru prima datăînvacanţa de primăvară 2013 și se desfășoară în continuare pe timpul vacanțelor.
Parteneriate
- în cadrul unui acord de parteneriat cu Asociaţia AUTISM Romania, CSM a pus ladispoziţie spaţiul pentru desfăşurarea activității Clubului pentru adolescenţi cu TSA,
- în prezent INSMC CSM susține derularea proiectului Centrului multifuncțional de servicii și resurse în autism, al aceleiași organizații.